Opozícia sa chce zhovárať o J. Čentéšovi, navrhla mimoriadnu schôdzu

09.01.2013 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - Národná rada SR sa bude zaoberať nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opozičné strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS a OĽaNO totiž dnes podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto veci. Rokovanie musí predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolať do siedmich dní. Opozícia by si chcela na schôdzi vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša od prezidenta SR Ivana Gašparoviča osobne.

"Sme presvedčení, že Ivan Gašparovič ako prezident zlyhal. Pokračuje v mečiarovskej tradícii pošliapavania základných princípov demokratického usporiadania na Slovensku," odôvodnil návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd László Solymos na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského je právom poslancov, aby sa dozvedeli, či existujú naozaj zákonné dôvody, podľa ktorých prezident nemusí vymenovať právoplatne zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora. "Preto chceme, aby prezident prišiel pred poslancov a vysvetlil svoj postoj, svoje rozhodnutie," opísal.

Ďalšia opozičná strana SDKÚ-DS považuje rozhodnutie prezidenta za prekročenie hraníc, ktoré sú v parlamentnej demokracii prípustné. "Pre nás je doktor Čentéš legitímne zvoleným kandidátom," zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Strana OĽaNO chce zároveň v tejto súvislosti navrhnúť malú zmenu ústavy, ktorá má jednoznačne určiť povinnosti prezidenta v tomto bode. "Tento návrh podáme v najbližších dňoch alebo hodinách," podotkol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Legislatívna zmena pojmu vymenováva na vymenuje bude podľa jeho slov tou legislatívnou úpravou, ktorá môže v budúcnosti predchádzať takémuto "divadlu".

Opoziční poslanci nevidia dôvod na nevymenovanie Čentéša a prezidentove dôvody považujú za svojvoľné. KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS pracujú preto aj na zbieraní podpisov pod návrh obžaloby hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. S iniciatívou prišla SaS. Bez Smeru-SD návrh obžaloby nemá v parlamente šancu na úspech. Šéfka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková nevidí dôvod na obžalobu prezidenta, dôvody na nevymenovanie Čentéša považuje za legitímne.

Prezidentove dôvody

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.
 

Vyberte región